50% от пациентите с инсулт продължават да пушат и след инсулта. Това заяви проф. Борислав Георгиев,

...
50% от пациентите с инсулт продължават да пушат и след инсулта. Това заяви проф. Борислав Георгиев,
Коментари Харесай

Кардиологът проф. Георгиев: Недоверието в медицината идва от ниската здравна култура

50% от пациентите с инсулт  не престават да пушат и след инсулта. Това заяви  проф. Борислав Георгиев , шеф на Клиниката по кардиология в Национална кардиологична болница в София, по време на Втората интернационална медийна среща за понижаване на  вредата от тютюна , която се организира в хибриден формат на 28-ми септември в Несебър като част от X Юбилейна научна конференция „ От науката до леглото на болния “, проведена от Арбилис.

И още от тревожната статистика: 38% от българите над 15 год. са пушачи, демонстрират данните на Евробарометър за 2020.20% от високорисковите пациенти не престават да пушат.40% от хипертониците не престават да са неоткрити. Около 60% от пушачите желаят да спрат да пушат след сърдечно-съдов случай, само че не могат.64% от българите желаят, само че не могат да спрат пушат Според проф. Георгиев отказването на цигарите е най-важният метод за понижаване на броя на  сърдечно-съдовите болести . По думите му цигареният пушек е нездравословен за всички органи и системи. Доказано е, че точно горенето на тютюна е главната причина за болесттите, свързани с пушенето, защото се образува цигарен пушек с над 7000 нездравословни химикали. Тези субстанции са понижени с 90 до 95% при устройствата с нагряване на тютюн, при които е отстранено горенето и дружно с това дима и катраните.
" Можем да приказваме и за понижаване на вредата посредством прекосяването към системите за нагряване на тютюн и електронните цигари ", добави още кардиологът.

Проф. Борислав Георгиев даде особено изявление за DarikNews.bg . В него той разяснява настоящи тематики с COVID-19, имунизирането, здравната просвета на българите и още:

COVID-19 и тютюнопушенето:

Покрай COVID-19 се научихме, че доста теории, хипотези, излизат в научното пространство, доста преди да са минали критика. Една доктрина става доктрина когато се потвърди, другояче е догадка.

На някои места беше казано, че самата цигара, около резултат върху дихателните пътища, понижава риска от заболяване, само че паралелно с това пък знаем, че токсичните субстанции в дима повреждат епитела и могат да основат доста огромни проблеми, които сме виждали при други инфекциозни болести. Много е самоуверено, в случай че някой каже – цигарите понижават риска, което значи - който не пуши да пуши, което е доста погрешно. Но, може би е някакво утешение за пушачите. Въпреки че когато се появи риск от зараза, на всички мнението е - намалете спомагателните опасности, тъй като COVID-19 стартира като зараза на дихателната система.

Ваксините против COVID-19:

Когато започва огромният проблем с COVID-19 всички научни организации се насочват в трите огромни посоки в профилактиката. Първото направление, това е дистанцията и маските. И тъй като доста елементарно се вкарва, в самото начало се появиха мощни изявления, че спазването на отдалеченост и вярното носене на маска, значимо понижава заразяването и тежестта на заболяването. Това е най-простият метод.

Следващото направление беше основаването на лекарство и основаването на ваксина.

Ние работим със ужасно доста ваксини, само че историята им, в болшинството от тях, е няколко десетилетия. Сега ние сме натрупали доста огромен опит. Реално това, което сега стана – компаниите не са правили нова ваксина, те стъпиха върху други свои разработки, с цел да ускорят процеса. Тези, които работят и ще работят върху това да употребяват подтиснат или погубен вирус, те се бавят тъй като този развой е по-сложен. Ваксините на Pfizer и Moderna не употребяват микроорганизъм, те употребяват една методика,която е доста добре позната в медицината, тя се употребява и в онкологията, та даже и в кардиологията имаме медикаменти, които са на сходен механизъм. Той разрешава да се синтезират антитела.

Векторните ваксини пък се употребяват в други посоки и също имаме опити с тях, просто компаниите сътвориха такива условия,че да могат с механизмите си да основават антитела.

Това е задачата. Не да накараш организма самичък да си построи имунитет, а да създадеш по някакъв метод антителата, които ще се борят с вируса.

Митът, че имунизациите не са изпитани задоволително дълго е извънредно неверен, тъй като изследванията, които се вършат с други ваксини, те са върху 10, 20 хиляди души. Имаме медикаменти, които работят по този механизъм, които са изпитани на по 2, 3 хиляди души. Първо, всичко, което е обвързвано с COVID-19 имунизацията са големи групи – 20, 30, 40 хиляди, само че даже това не е задоволително, в случай че кажем, че опитът ни сега е върху милиони хора.

За първи път в света имаме случай, в който прилагаме нещо върху няколко десетки и стотици милиона, ние минахме към този момент милиард. Това са извънредно комплицирани и тежки разбори. Пример давам с така наречените тромбози – ами при 13 милиона с едната ваксина има една тромбоза. Тоест това не е проблем.

Механизмът, по който работи този вирус, само че те и други вируси по този начин работят, поврежда ендотела. Тоест всичко, което прави тази болест - поврежда кръвоносния съд. Затова там имаме доста висок риск от тромбози.

Има толкоз доста положения, при които рискът от тромбози е огромен и никой не им обръща внимание. Всеки, примерно, залежал се човек в домашни условия, без доста да се движи, той е с нараснал риск от тромбози. Самото залежаване основава проблем с тромбозите.

Недоверието към имунизациите:

Недоверие има на всички места в медицината, доста е ужасно когато някой човек прочете в листовката, че има риск от еди какво си. Защото в листовките на добавките няма риск, всичко е безвредно. Аз съм виждал най-смотаните медикаменти в кардиологията, които съвсем не трансформират продължителността на живота, да не кажа, че не я трансформират сигурно, само че тъй като нямат странични резултати, хората обичат да ги взимат, само че стартират да се пазарят за медикаменти, които ще им удължат живота, само че при които написа, че имат някакви странични резултати. Това е страхът.

Недоверието обаче се основава когато човек има ниска здравна просвета, тъй като той става манипулируем от някакви обстоятелства. Ето факт: Умря имунизиран пациент. Но, факт – умря един имунизиран пациент при 15 млн. имунизирани други. Това е различен факт. Ако се направи разбор на това какъв %, какъв дял е, тогава ще разбере, че това е с десетина нули след запетайката.

Лошата здравна просвета е обвързвана с един огромен проблем, а точно – въздействието от рекламите. Много се популяризират нестероидни противовъзпалителни, които умерено могат да бъдат закупени. Там смъртността е 10, 100, 1000 пъти по-висока, в сравнение с при имунизациите против COVID-19. Освен това постоянно има „ полза-риск “. Този баланс е доста значим и в медицината ние в никакъв случай не излизаме от него.

Недоверието в здравната система е извънредно огромно, тъй като органите за надзор не могат да го осъществят. То е навсякъде. Давам образец с мой непосредствен – отива със старешки нарушен слух, доста добре си чува и все пак му споделят – ей там да отидете, с цел да ви сложим слухов уред против 4000 лв.. А той си чува доста добре. Е какво доверие ще има. Когато има такива проблеми и хората си ги споделят между тях, когато на някого е направена намеса, която не се постанова. Покрай COVID-19, аз такива страшни диагностики видях, които не мога да схвана за какво се вършат. И назад, такива, които са индицирани, не се вършат.

Погледнете в статистиките какъв брой лечебни заведения, примерно в региона на кардиологията, имат главно инвазивна кардиология – над 80, 90% от пациентите. Защо там не се лекуват сърдечна непълнота, ритъмни нарушавания, евтините пътеки, с цел да помогнем на пациента. Трябва да се направи нещо инвазивно, което е доста скъпо. Това основава също съмнение в популацията.

Мерките ще сработят ли?

Кои ограничения? Кои ограничения тъкмо? Много е комплицирано отношението, тъй като вие може да имате 500 души на едно място. Ако тези 500 души са с маска, на разстояние, даже да има един кашлящ и кихащ, той има дребна възможност да болести. Но, когато имате 500 души, които са се накупчили на едно място, които си крещят в устата и пеят, които се веселят... При всяко това кряскане и викане, и пеене, в случай че човек е притежател, той няма да го пръсне вируса на метър и половина, той ще го пръсне на 10 метра. И няма да го пръсне един път, в случай че се изкашля, а ще го пръсне 100 пъти, тъй като ще вика и ще пее. Този вид контакти са рискови. Пламна COVID-19 в Италия след футболен мач тъй като резултатът е бил – всички са толкоз удовлетворени, че и в рейсовете, и на стадиона са пеели, прегръщали са се. Това е и с грипа. Ако има грип и има болен човек, в случай че ви кихне 20 пъти в затворено помещение има огромна възможност да болести - 20, 30, 40%. Може би би трябвало да се намерения тъкмо по какъв начин да се реализира контролът. Да не споделят „ не ни правят работа маските “, в противен случай, потвърдено е в най-големите медицински издания се разгласява, че се понижава рискът от заразяване.

Какъв съвет бихте дали на читателите ни?

Ваксинирайте се. Най-добрата ваксина е поставената в ръката ваксина. В момента нямаме друго. От любознание следя в последния един месец хора, които се заразяват с новия вариант. Когато един човек се болести и живее с близки, родственици, рискът да болести цялото семейство е огромен. Но когато околните и роднините са имунизирани, те отново стават позитивни, само че го изкарват за един, два дни. Леко го изкарват.

Това би трябвало да се запомни – имунизацията няма да ви защищити на 100% от заразяване, само че сигурно ще ви защищити и ще понижи риска от хоспитализация, тежко протичане и гибел. Сега някой ще каже – „ Да, само че те умират и с имунизациите “. Хората не сме роботи. Не сме всички идентични.

Трябва да се знае и че COVID-19 върви с клиника. Тоест би трябвало да има симптоматика, адинамия, болки в главата, температура и нещо друго, не може да кажете – аз съм болен, единствено тъй като е позитивен пробата.

Ваксинацията е това нещо, което ще ни избави сега. Може би след време чакаме и лекарство, както е при грипа – имаме лекарство, което понижава риска от тежко протичане на грип, това лекарство също може и да профилактира по време на грипна зараза, в случай че се взима всеки ден по време на епидемията. Между другото, ефикастността на тези медикаменти, в изискванията на грип, е 50, 60, 70%, тя не е 100% и все пак хората си ги купуват. Тоест не би трябвало да чакаме, че нещо, което ще се сътвори, сигурно ще ни отстрани риска. Не, няма по какъв начин.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР